225. 2018

Pondelok 13.8.

SMS mi prišla už v piatok popoludní, ale to som už kvôli topánkam nebežala do protetiky. Nakoniec, ani to vyzdvihnutie nových ortopedických topánok nie je až tak súrne. Keď som do protetiky odniesla recept od ortopéda na ortopedické vložky a topánky, vybrala som si letné sandále. Až po mojej otázke, že kedy budú hotové, som objednávku zmenila na poltopánky vhodné na nosenie v jeseni. Podľa odpovede, ktorú som dostala, sandálov by som si totiž tohoročného leta už veľmi neužila. Bolo  mi oznámené, že topánky budú hotové o dva až tri mesiace, čo mi vychádzalo na termín medzi 15. augustom až 15. septembrom. Nakoniec to neboli ani celé dva mesiace.

Keby som to bola vedela naisto, že bude dodržaný ten kratší termín, mohla som tie pôvodne objednané sandále ešte nejaký čas ponosiť. Zo skúsenosti, ako je to väčšinou s dodacími lehotami u nás, som predpokladala skôr  ten neskorší termín. Keďže je ešte stále horúce leto, obuv začnem nosiť možno až niekedy koncom septembra.  Po lete sa vždy len s nevôľou vraciam k plným topánkam, k ponožkám, či pančuchám. Aj preto mám leto rada, že sa človek nemusí veľa obliekať, obuje sa len našuchnutím nohy do obuvi. Takže teraz, v horúcom lete, kedy sa nosia sandále, musím nosiť len tie obyčajné, ktoré moje nohy neliečia. No počas tohto leta to už nezmením...

Kedy vám vlastne predpíše lekár ortopedickú obuv?

Ortopedická obuv individuálna je určená pre poistenca s takým ochorením dolných končatín a ich tvarovými zmenami a funkčnými zmenami, ktoré znemožňujú používanie konfekčnej obuvi bez toho, aby došlo k zhoršovaniu ochorenia alebo postihnutia dolných končatín. Ortopedická obuv individuálna je podporným prostriedkom na prevenciu a liečbu získaných a vrodených vád nôh. Lekára treba navštíviť už pri prvých príznakoch, ako je únava nôh, opuchy, pocit ťažkých nôh, pálenie chodidiel alebo pocit chladu. Nosením nesprávnej obuvi sa ochorenia nôh znásobujú.

Takto vyzerajú tie moje ortopedické topánky. Veľkú parádu s nimi nenarobím. Aspoň mi ich nikto nebude závidieť.