321. 2018

Sobota 17.11.

Dnes sme mali štátny sviatok. Neprehliadla som tento dátum ani v 89-om, lebo som práve vtedy "nekachličkovala" kúpeľňu 😋, ani teraz.  Zúčastnila som sa mnohých novembrových a decembrových protestov. Už len rok chýba do 30. výročia od Nežnej revolúcie. Za tých skoro tridsať rokov sa toho zmenilo veľmi veľa. Bohužiaľ, nielen k dobrému. Za chybu, ktorú sme v tom osemdesiatom deviatom urobili, platíme dodnes. Ešte stále sa nám v politike motajú bývalé stranícke kádre, eštebáci, ich  posluhovači a obdivovatelia. Dokedy ešte?

Na dvadsiate výročie bolo v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí postavené srdce z ostnatého drôtu ako pamätník na roky totality, na roky, kedy nás od ostatného sveta oddeľovali ostnaté drôty. V súčasnosti sa srdce nachádza pri Dunaji pod hradom Devín.

Prvé srdce urobil z ostnatého drôtu Daniel Brunovský. Nainštalované bolo 10. decembra 1989 na Devíne, na mieste, kde sa symbolicky začal strihať drôtený plot, ktorý oddeľoval vtedajšie Československo od krajín západnej Európy. V roku 2002 však srdce odplavila povodeň. Dnešné srdce je urobené podľa neho, ale je urobené dokonalejšie a poctivejšie.