365. 2018

Pondelok 31.12.

Čo sa vám dnes chladí v chladničke? Čím si pripijete na Nový rok? U nás sa chladí to, čím si najčastejšie pripíjame aj pri iných udalostiach, je to náš slovenský Hubert zo Serede. Mám rada ten, ktorý je uzatvorený korkovou zátkou. Nie všetky druhy tejto značky sú uzavreté korkom, väčšinu fliaš zatvárajú plastovými zátkami. 

Viete niečo o korkových zátkach? Napríklad toto?

Po prvý raz bola korková zátka použitá v roku 1530, čo znamenalo okamžitú revolúciu v skladovaní vína. Predpokladá sa, že prvým národom, ktorý ocenil užitočnosť korku, boli už starí Egypťania. Ani Gréci im však neostali nič dlžní. Predávali korkové sandále a samozrejme zátky na utesnenie nádob. Rimania zas korok včlenili do výstavby lodí, striech i včelích úľov. Celosvetový boom dosiahol v 16. storočí a vznikom vôbec prvej továrne na výrobu korku sa môže pochváliť Španielsko. Pozíciu výhradných producentov korku zastávajú v súčasnosti Portugalci. Korkovým dubom sa darí výlučne v oblasti Stredozemného mora, ktorá im na prežitie aj niekoľko stoviek rokov poskytuje tie najideálnejšie podmienky. 

Vrátim sa ešte k tomu nášmu slovenskému šumivému vínu. Viete, že  druhým miestom (po Francúzsku), kde si fajnšmekri mohli pochutnať na šampanskom víne, boli práve naši predkovia v Prešporku, dnešnej Bratislave? Ako sa to stalo? Nuž vraj takto:

Podľa legendy sa v našom meste po ťažení do Ruska liečil zranený napoleonský vojak Johann Evangelista Hubert a v lazarete ho ošetrovala krásna Paulína. Keďže mal pochádzať z okolia mesta Champagne, poznal aj technológiu výroby sektu. Jeho láska k ošetrovateľke spolu s vynikajúcim malokarpatským vínom spôsobili, že tu zostal aj po vyliečení a založil firmu na výrobu perlivého vína.

Tak teda Na zdravie! 
 
Vám, ktorí ste občas zablúdili do tohto virtuálneho priestoru, ďakujem za vaše návštevy a niekedy aj slová. Prajem vám z celého srdca veselé zakončenie tohto roku a do toho nového želám len to najlepšie.

Že ani ten korkový "štupeľ" nemusíte bezpodmienečne vyhodiť do smetí, dokazuje táto dnešná fotografia.  

To, čo sa vám zdá, že je na konci, je často na začiatku.